asanović čačić

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić, u ponedjeljak je objavio popis igrača na koje računa za Euro u Francuskoj. Na tom je popisu trenutačno 27 kandidata, dok će ih na završni turnir putovati njih 23-ica. Za tportal.hr popis je komentirao Aljoša Asanović, dugogodišnji Bilićev asistent u stručnom stožeru hrvatske reprezentacije.

Iako se o imenima kandidata pričalo danima, tek do konačne Čačićeve objave nismo znali hoće li biti iznenađenja, odnosno hoće li pružiti “ruku pomirenja” Dejanu Lovrenu, hoće li pozvati jedinog pravog ljevaka za defenzivnu ulogu Ivana Strinića ili možda u reprezentaciju vratiti Eduarda da Silvu.

Naravno, kao izbornik Ante Čačić jedini odgovara za svoj popis, međutim, prema reakcijama “ljudi iz nogometa”, a jedan od njih je i Aljoša Asanović, Čačićev je popis – vrlo dobar.

“Tako je, izbornik Čačić je taj koji odgovara za igrače koje je pozvao ili koje nije pozvao. Međutim, meni se ovaj popis sviđa i drago mi je što je izbornik odlučio povesti Ivana Strinića, jedinog pravog ljevaka, a za poziciju na kojoj takav igrač i mora igrati. Znam i da se ta pozicija može ‘pokrpati’, odnosno da bi i Vrsaljko, Vida ili Ćorluka mogli ispuniti zadaće na toj strani, ali ovako je sigurno puno bolje. Osim toga, Strinić je član talijanskog doprvaka, možda ne igra previše, ali sigurno je spreman”, rekao je Aljoša Asanović, koji je godinama bio Bilićev asistent u stručnom stožeru reprezentacije i koji sasvim sigurno zna koliko Strinić može pomoći.

I zato je još jednom pohvalio izbornika Čačića.

“To je definitivno mudar potez. Ostali pozivi su dokaz da nema iskakanja i imam dojam da Čačić jako dobro zna što radi.”

Evidentno je da misli i na budućnost hrvatskog nogometa, jer jako je puno mladih na njegovom popisu; od golmana Livakovića i stopera Ćalete Cara, preko sve boljih Pjace, Roga, Halilovića do 19-godišnjeg Ćorića…

“Baš kao i u slučaju poziva Striniću, Čačić donosi odluku i koga će zvati od mladih. I meni se jako sviđa što ih je pozvao toliko, a što pak s druge strane potvrđuje koliko sjajnih talenata imamo. Istina, i jesu mladi, ali Halilović igra u jednoj Primeri. I netko će reći: ‘Ali on igra za Sporting Gijon!?’ Da, ali taj Sporting Gijon igra protiv Reala, Barcelone, a Halilović je tamo konstanta. Koliko igrača njegovih godina igra u takvoj formi cijele godine, na tako visokom nivou?”, kazao je 50-godišnji Asanović dodavši:

“Svi ti mladi igrači koji su dobili poziv, danas, sutra bit će okosnica reprezentacije i zato je dobro da ih se čim prije priključi A reprezentaciji. Istina, niti sam informiran niti vidovit da znam koga će voditi u Francusku, ali siguran sam da njih nekoliko ima mjesta među 23 kandidata. Oni su naša budućnost.”

Izvor: tportal
Foto: tportal/pxl