Prema novim podacima, više od 3600 ljudi poginulo je u ponedjeljak na jugoistoku Turske i u susjednoj Siriji u snažnom potresu magnitude 7.8, nekoliko sati nakon kojega se dogodio još jedan jak udar dok se mobilizira međunarodna pomoć, a spasilačke operacije otežavaju hladno vrijeme i noć.

U Turskoj je broj poginulih u ponedjeljak navečer porastao na 2316, a broj ozlijeđenih popeo se na 13.293 objavila je državna agencija za upravljanje katastrofama.

U Siriji je gotovo 1300 mrtvih, izvijestili su ministarstvo zdravstva i spasilačke službe.

Broj žrtava neprestano raste jer su tisuće ljudi zatrpane pod ruševinama zgrada. Kiša i snijeg koji su mjestimično obilni i najavljen pad temperature s dolaskom noći dodatno otežavaju napore spasilaca.

U takvim uvjetima, Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da očekuje da će konačan broj žrtava biti znatno veći.

Prvi udar se dogodio u 4.17 sati po mjesnom vremenu (2.17 sati po srednjoeuropskom), u okrugu Pazarciku, u pokrajini Kahramanmarasu (na jugoistoku), oko 60 km zračne linije od sirijske granice.

Uslijedili su desetci slabijih potresa, a u 11.24 sati po srednjoeuropskom vremenu dogodio se još jedan magnitude 7.5, ponovno na jugoistoku Turske, 4 km jugoistočno od grada Ekinozua.

Izvor:Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/DENIZ TEKIN