Više od 9000 ljudi poginulo je u Turskoj i Siriji od posljedica dva razorna potresa u ponedjeljak, a strahuje se da će taj broj dramatično rasti, objavio je u srijedu BBC. 

Broj poginulih u Turskoj popeo se na 6.957 pokazuju podaci državne uprave za katastrofe.

Teško je provjeriti broj u Siriji, no njezini državni mediji i spasilačka služba koja djeluje na sjeverozapadu pod kontrolom pobunjenika, kažu da je broj mrtvih premašio 2500.

Spasilačka skupina Bijele kacige, koja djeluje u području pod kontrolom pobunjenika, objavila je na Twitteru da je broj žrtava u tim područjima prešao 1280 i da ima više od 2600 ozlijeđenih.

“Očekuje se da će broj značajno porasti jer su stotine obitelji pod ruševinama, više od 50 sati nakon potresa”, objavile su Bijele kacige.

Ovo katastrofom moglo bi biti pogođeno više od 23 milijuna ljudi.

Djelatnici hitnih službi proveli su još jednu ledenu noć, u očajničkoj utrci protiv vremena kako bi spasili ljude zarobljene ispod ruševina nakon urušavanja tisuća zgrada. 

Rođaci žrtava naoružani krampovima i šipkama pridružili su se bjesomučnim naporima spašavanja u jednom od najteže pogođenih turskih gradova, dok su tjeskobne obitelji prigovorile da je spasilačkim službama predugo trebalo da reagiraju u nekim područjima.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je tromjesečno izvanredno stanje u Turskoj u 10 najteže pogođenih pokrajina.

Zemlje diljem svijeta šalju pomoć – specijalizirane timove, pse tragače i opremu.

Dio međunarodne pomoći pristiže u Siriju, ali pristup je ograničen zbog oštećenih cesta.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/SEDAT SUNA