branitelji glogoški policija markov trg

Predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine Đuro Glogoški pozvao je poslijepodne na Markovu trgu policiju koja osigurava trg da se priključe prosvjednicima i otkažu poslušnost “onima koji su im dali zapovjed da krenu na hrvatske branitelje”.

“Hrvatska policijo, obraćaju vam se hrvatski branitelji, 100 postotni hrvatski ratni vojni invalidi. Pozivimao vas da otkažete poslušnost onima koji su vam dali zapovjed da krenete na hrvatske branitelje i hrvatske ratne vojne invalide, a koji sjede u svojim uredima. Molimo vas nemojte da hrvatske majke moraju ponovno plakati kao što su plakale 90-ih zbog agresora. Vi niste agresori vi ste hrvatska policija. Otkažite poslušnost vašima koji su vam dali zapovjed da se pusti krv na Trgu sv. Marka. Nemojte da hrvatske majke ponovno plaču ovaj put zbog hrvatskih policajaca. Učinite taj korak, priključite se hrvatskim braniteljima”, poručio je Glogoški policiji što su okupljeni branitelji popratili pljeskom.

Iza podneva dio prosvjednika probio je policijski kordon u Ćirilometodskoj ulici i dotrčao do crkve sv. Marka, gdje od četvrtka prosvjeduje skupina branitelja na čelu s Đurom Glogoškim i Josipom Klemmom. Prosvjednici su u Ćirilometodskoj ulici i kod Kamenitih vrata maknuli metalne ograde koje je postavila policija, nakon čega je pedesetak njih kod Starogradske vijećnice probilo kordon i trčeći stiglo na Markov trg, gdje su stali uz crkvu.

Policajci sada svojim tijelima sprečavaju prosvjednike da prodru na Markov trg. Prilikom proboja došlo je naguravanja i fizičkih obračuna s policajcima, na koje su bačena i neka pirotehnička sredstva. U crkvu sv. Marka iza podneva je ušao ministar branitelja Predrag Matić kako bi pokušao nagovoriti prosvjednike da napuste crkvu i dođu na pregovore u Ministarstvo branitelja, no nije uspio ništa dogovoriti. (Hina)