tenkovi turizam turisti ravni kotari udruga tenkista branitelji poduzetnici

Ako vam branitelji kažu da će se nekoliko njihovih udruga početi baviti vojnim turizmom na način da će turiste voziti u tenkovima, pomislit ćete kako je samo riječ o nečijoj dobroj ideji. Kada su za Zadarski list rekli, međutim, u zadarskoj Udruzi tenkista rekli kako ovih dana upravo očekuju registraciju zadruge koja će se baviti ovom djelatnošću, ostali smo nemalo iznenađeni.

Riječ je o projektu o kojemu još nikom do sada nisu govorili i pripremaju ga u najvećoj tajnosti kako im se, kaže Branko Morić, do realizacije ovog projekta nešto ne bi izjalovilo.

Udruga tenkista koja djeluje na razini cijele Hrvatske jedna je od brojnih braniteljskih udruga, no za razliku od mnogih drugih, njeni članovi žele se baviti poduzetništvom. Na taj bi način zaposlili dio branitelja, ali i ostvarili prihod kojim bi širili posao.

A ideja je doista nesvakidašnja: Udrugu tenkista Hrvatske vojske ovih će dana pod istim registrirati kao zadrugu, zaposliti prve ljude i krenuti u nabavku tenkova!

Pokušat će doći do rashodovanih tenkova Hrvatske vojske ili ih pokušati nabaviti u inozemstvu, sagraditi nekoliko poligona i ostale prateće sadržaje. Računaju da bi ovakvim projektom privukli niz turista, ali i domaćih ljudi koji bi vikendom dolazili na izlete u ove vojne kampove.

Poligona za tenkove bilo bi na više mjesta po Hrvatskoj, a trenutno se razmatra gdje bi konfiguracija tla najviše odgovarala tenkovima. Najizglednija mjesta zasad su okolica Slunja, Karlovca i Knina, ali najatraktivnije im je mjesto, otkrivaju nam u Udruzi, Ravni kotari zbog blizine mora.

“Zadruga će djelovati za područje cijele Hrvatske, sjedište će joj biti u Zagrebu, a osnivači su zadarski i sinjski tenkisti. Cilj ovog projekta je stvoriti jednu profitabilnu zadrugu koja će zapošljavati branitelje i donositi prihod. Smatramo da bi vožnja turista tenkovima mogla postati novi vid vojnog turizma koji bi i državi donio koristi, ali i braniteljima posao”, kaže Morić.