bih 2223

Danas naši susjedi u Bosni i Hercegovini obilježavaju Dan nezavisnosti. Naime, 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine održan je referendum o nezavisnost BiH na kojem je većina stanovništva glasala za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Prema statističkom podacima, na referendum je izašlo oko 64,13% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih 99,44%. Prema uputama političkog vrha, mnogi bosanskohercegovački Srbi bojkotirali su referendum misleći da će tako onemogućiti ispravnost i legalnost istog.
BiH je dakle, proglasila svoju nezavisnost 1. ožujka 1992. godine, a kao odgovor na referendum, srpske paravojne postrojbe postavljaju barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima u kojima počinje prava agresija na građane BiH.

Zemlje članice Europske zajednice su 6. travnja 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. svibnja 1992. godine postala članicom Organizacije Ujedinjenih naroda. Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravu agresiju i ratni požar, koji je prouzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja.

Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet. U američkom gradu Daytonu 21. studenog 1995. godine potpisan je mirovni sporazum, čime je neslužbeno završena agresija na BiH. Konačni sporazum potpisan je u Parizu 14. prosinca 1995. godine, a Daytonski sporazum potvrdio je Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu u europskoj obitelji država.
Prema ugovoru Bosna i Hercegovina sastoji se iz dvije administrativne jedinice: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te Brčko distrikta, koji ima poseban status i ne pripada nijednom entitetu. Ustav je donesen na temeljima Daytonskog mirovnog sporazuma. Po tom ustavu Bosna i Hercegovina je priznata kao nezavisna, suverena država sa punim pravnim subjektivitetom temeljena na vrijednostima mira i pomirenja spremna za euroatlantske integracije. Bosna i Hercegovina se nalazi pod svojevrsnim međunarodnim protektoratom, gdje vlast drži kancelarija OHR-a (tzv. Ured Visokog predstavnika).

28. veljače 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu donijela je odluku kojom je 1. ožujak proglašen Danom Nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Autor: M.L./Historija.ba
Foto: Moddb.com