robert bosak 2x1 komunikacije ipsos puls

U iščekivanju objave datuma parlamentarnih izbora uz redovita prepucavanja političara dodatnu buru na političkoj sceni posljednjih dana izazivaju i predizborne ankete o rejtinzima stranaka i političara.

Uz političare u raspravu su se uključili i stručnjaci koji se anketama bave pa se o tome jutros povela žustra rasprava i u emisiji Hrvatskog radija ”U mreži prvog”.

Robert Bosak, vlasnik agencije 2×1 komunikacije, iznio je rezultate najnovijih anketa prema kojima HDZ osvaja 10 mandata u 9. izbornoj jedinici, u 4. izbornoj jedinici dobiva 7-8 mandata, dok SDP u te dvije izborne jedinice osvaja po četiri mandata. ”Da vam Islamska država sada da milijun kuna, vi biste rekli da je to najbolja država”.

Ovi rezultati izazvali su reakciju Agana Begića, vlasnika agencije Promocija plus, kojega je zanimalo na kolikom je uzorku rađeno istraživanje te kolika je mogućnost statističke pogreške. Zapravo su se međusobno optužili da su podložni onima koji ih plaćaju.

Krešimir Macan, vlasnik agencije Manjgura rekao je da ni jedno znanstveno istraživanje nije pokazalo utjecaj anketa na birače, ali one svakako utječu na stranačke stožere, na stranačku vojsku. ”Anketa ne može dati rezultat”, kazao je Macan.

Bosaka je zanimalo zašto Macanova agencija Manjgura nije izbacila rezultate istraživanja za drugi krug predsjedničkih izbora, a u burnu polemiku uključio se opet Begić teškom optužbom da Bosak ”laže”.

”G. Bosak, vi optužujete druge za ono što Vi sami radite”, odvratio je Macan Bosaku, uključivši se u polemiku između Bosaka i Begića. Sam Bosak je u nekoliko navrata podsjetio kako su agencije davale veliku prednost predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću, počevši još od rujna prošle godine, kada kampanja službeno nije ni počela, a na koncu su se sva ta istraživanja pokazala pogrešnima, obzirom da je pobijedila Kolinda Grabar-Kitarović.

Bosak je optužio Begića da je ”vrhunski manipulator”, koji ”soli pamet cijeloj hrvatskoj javnosti’‘, a Begić mu je uzvratio pitanjem ”govori li on kao stranačka osoba, jer je član HDZ-a, ili kao stručna osoba”, na što mu je Bosak replicirao protupitanjem ”govori li on kao SDP-ov član”, na što je Begić kazao da ”nikada nije bio član SDP-a”.

Voditeljica Marija Gerbec-Njavro često je pokušavala ”spustiti loptu” među gorljivim sugovornicima, no, rasprava je cijelo vrijeme protjecala u burnom tonu.

Bosak je objasnio da njegova agencija 2×1 komunikacije ankete radi na uzorku od 1061 ispitanika, telefonski te da su se one svaki puta pokazale točnima.

”Vi ste tipični plaćenik’‘, kazao je Bosak Macanu, koji ga je stalno podsjećao kako ”radi za HDZ” pa su mu takve i ankete. Macan mu je čak predložio i okladu, tvrdeći da Bosakove ankete nisu vjerodostojne.

Bosak je istaknuo i kako je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko popularniji političar od premijera Zorana Milanovića, unatoč anketama Cro demoskopa koje kontinuirano tvrde drugačije.

Begić je kazao kako je najveći problem Hrvatske što nema ”ni dobru vlast, ni dobru opoziciju”, ali je i dalje tvrdio kako je sadašnja vladajuća koalicija u prednosti nad Domovinskom koalicijom. Kazao mu je i kako je ”promašio u predviđanjima za predsjedničke izbore”, što je Bosak oštro demantirao i odgovorio mu kako je imao grešku od 17,6 posto, a njegova je agencija imala grešku od 2 posto. Podsjetio je i da Ivana Sinčića Begićeva agencija nije ni stavila u istraživanje, a pokazalo se kako je dobro prošao na izborima.

U emisiju su se javljali i slušatelji, ustvrdivši kako se anketama može manipulirati cijelom javnošću, ali da one u konačnici ne odlučuju o rezultatima izbora.

Izvor: HRT/Direktno.hr