muhamed mursi egipat

Bivši egipatski islamistički predsjednik Muhamed Mursi, kojega je svrgnula vojska 2013., osuđen je na smrt na prvostupanjskom sudu u subotu zbog organiziranja bijega iz zatvora i nasilja tijekom narodne pobune 2011.

Stotinjak drugih muškaraca i žena, među kojima ugledni čelnici njegova Muslimanskog bratstva, također su osuđeni na smrtnu kaznu o kojoj još treba iznijeti mišljenje, neobvezujuće, egipatski muftija prije nego bude potvrđena ili poništena 2. lipnja.

Mursi može uložiti žalbu. Već je osuđen na 20 godina zatvora prije tri tjedna na prvom suđenju zbog nasilja nad prosvjednicima tijekom svojeg kratkog jednogodišnjeg mandata.

Sud koji mu je sudio u Kairu trebao je donijeti presude u dva postupka: prvi koji se tiče Mursija i 128 suoptuženika, među kojima članova Muslimanskog bratstva, palestinskog Hamasa i libanonskog Hezbolaha, za masovno bježanje iz zatvora za kojim je uslijedilo nasilje tijekom narodne pobune 2011. kojom je s vlasti potjeran predsjednik Hosni Mubarak; drugi zbog špijunaže od 2005. do 2013., posebice u korist Hamasa, Hezbolaha i Irana.

U drugom postupku Mursi je izbjegao smrtnoj kazni koja je proglašena protiv 16 optuženika. (Hina)