hrvatska birokracija papirologija

Tonči Katić privukao je dosta pozornosti svojom jučerašnjom objavom na Facebooku, putem koje je odlučio zorno ukazati na problem birokracije u Hrvatskoj. Katić je vrlo jasno usporedio vrijeme i količinu papirologije koja je potrebna za dobivanje građevinske dozvole u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Katićevu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti:

“[Prijedlog za bolju/jednostavniju HRVATSKU]

Poštovana gospođa Kolinda Grabar-Kitarović,
poštovani g. Tihomir Orešković,
poštovani g. Tomislav Tolušić,
poštovana Vlada Republike Hrvatske,

Neću vikati, pregovarati… jer to HRVATSKOJ neće ni zere pomoći, da gledamo u prošlost i tražimo tko je s kime popio kavu! Više je bitno da pokušamo iz grešaka nešto naučiti i da VI to sada promijenite bez velike priče (ja nažalost ne mogu, jer još nisam smio ići na zadnje izbore za premijera. No o tome drugi put!)

Želi otvoriti obiteljski Sky Beach Aparthotel

O čemu se radi:
Imam 32 godina, lipu ženu, Duju 6, Ninu 5, Lanu 3 i živim i radim na dobroj poziciji u Njemačkoj.
Pokraj puno drugih pokušaja dovući strane firme u Hrvatsku, pokušavam – ima preko godinu dana – se natjecati na EU Fondove da bi mogli izgraditi obiteljski SKY BEACH APARTHOTEL**** | Restaurant | Bar & Lounge u Poljicama i tako pomoći općini Marini i stvoriti za MLADE Hrvatice i Hrvate najmanje 12 radnih mjesta preko čitave godine!

Zašto: Jer san vidio dosta država, firmi po cijelom svijetu i znam da imamo najbolje mogućnosti stvoriti ekonomsku zdravu HRVATSKU sa našim mladim/pametnim ljudima. Žao mi je da moje godište završava nakon fakulteta na baušteli, na zračnoj luci kufere nose ili kao gastarbeiteri idu pokušati raditi u inozemstvu, šta se njima više ne isplati, kao što se mojim roditeljima prije 30-40 godina bilo isplatilo!

Da imamo i uspješne priče u Hrvatskoj se vidi na RIMCU. 2012/2013 godine nisu puno vjerovali u njega, a ja sam dao otkaz u Boscha da pomognem mladom timu.

Pošto bih volio da pročitate sve, vraćam se na svoj prijedlog. Kako vidite na slici, ja sam se namučio preko 8 mjeseci dobiti SAMO izmjenu postojeće građevinske dozvole. Samo da odmah kažem: Svi su radili prema zakonu i njima veliko hvala za trud!

Odgovori ne stižu

Na pitanja: „Zašto to trebate sada?“ „Zašto opet moram vaditi isti dokument?“ „Zašto moram tražiti suglasnost od susjeda za međe, ako su već dali u važećoj građevinskoj dozvoli 2006?“, … san dobio odgovore kao: „To je tako!“ „To su oni u Zagrebu!“ –> Vjerujte mi: Nisam nikad dobio odgovor, da san razumio korist toga!

Šta znam: Razlog zašto san opet toliko platio građevinsku –> Jer svaki koji je izradio mapu je htio zaraditi. I to je normalno/OK. Ali se to neće promijeniti ako Vi radikalno ne smanjite birokraciju i puteve rada!

Prijedlozi:
1. Zadnji pokušaj dovesti Švicarsku/Njemačku firmu u Trogir 2015. godine je propao pri kraju, jer odjednom industrijska zona nije imala riješeni put. Zašto ne bi uložili više vremena tih geodeta, arhitekta da pokušaju stvoriti podlogu da nam dođu investitori?
2. Idejni projekt? Prošao je, pa su mi tokom izdavanje glavnog projekta vratili sve nazad! Koju korist ima ako je sve propisano?
3. Odjel za prostorno uređenje želi samo znati dali se držim propisa (po mome). Zašto sve ostalo nije u odgovornosti arhitekta ili investitora?
4. Stvorite s bankama mogućnost da dadu kredite HRVATSKOME narodu!

Razlika u kreditnoj ponudi

Ne mogu razumjeti, kako u Njemačkoj dobiješ kamate između 1-2% a naše banke su mi danas ponudile sa EU fondovima 7,9% na mali iznos, a BEZ EU fondova 3,0% na skoro dupli kredit?

Uz traženi kaiš i tregere nećemo uspjeti povući fondove, kada se od mladih ljudi traži 1,5x jamstvo.
A kada pitaš državne institucije za pomoć nisu su se „dogovorile između sebe jer su ovih dana u „reorganizaciji unutar Sektora“ kako su mi rekli.
–> Eh, šta bi to značilo…? –> Da se tim SKY BEACH Aparthotel neće još za neko vrijeme sastati.
No ipak ću se boriti i dalje da se realizira taj projekt. I ako će biti teško.

Ukratko:
– Kada Vi mijenjate zakone uvijek se pitajte: Koju korist to ima? Tko to upravo treba i zašto?
– Nemojte pričati –> Zamolio bih Vas da jednostavno promijenite jer ste Vi odgovorni za to.

Ako Van treba pomoći, ja ću biti prvi! Javljam se! –> A VI meni!”, napisao je Katić.

Izvor: Sloboda.hr/Facebook