Američi predsjednik Joe Biden u utorak će potpisati nacrt zakona kojim se jamči federalna zaštita istospolnim brakovima, a tu će prekretnicu u zakonodavstvu proslaviti s tisućama gostiju u Bijeloj kući. 

To se događa 12 godina nakon što je Biden – tada potpredsjednik u mandatu Baracka Obame – javno zauzeo stav u korist istospolnih zajednica, mnogo prije nego što su odlukom američkoga Vrhovnog suda 2015. postale legalne u cijelom SAD-u.

Nakon što je Vrhovni sud, sada znatno konzervativniji, poništio dugotrajna prava na pobačaj prošlog lipnja, zastupnici s ljevice i desnice udružili su se kako bi spriječili bilo kakve naknadne poteze za ograničavanje prava na istospolne brakove, čega su se neki bojali.

Konačno usvajanje zakona u Kongresu prošli tjedan rijetko je iskazivanje dvostranačke suglasnosti u duboko podijeljenom Washingtonu.

Biden će na proslavi okupiti skupinu republikanskih i demokratskih zastupnika u Bijeloj kući, zajedno sa širokom paletom ljudi uključenih u slučajeve jednakosti brakova širom zemlje, rekla je u ponedjeljak njegova glasnogovornica Karine Jean-Pierre.

Jean-Pierre, koja je i sama ušla u povijest kao prva otvoreno homoseksualna tajnica za medije Bijele kuće, također je pohvalila “glazbene goste i nastupe kako bi proslavili ovaj povijesni zakon”.

Zakon će, rekla je, “dati mir milijunima LGBTQI+ i međurasnih parova kojima će konačno biti zajamčena prava i zaštita na koje oni i njihova djeca imaju pravo”, rekla je.

Stotine tisuća istospolnih parova vjenčalo se od odluke Vrhovnog suda iz 2015. kojom se legaliziraju zajednice širom Sjedinjenih Država.

Javno prihvaćanje dramatično je poraslo proteklih desetljeća, a ankete pokazuju da velika većina Amerikanaca podržava istospolne brakove.

No neki konzervativci i vjerska desnica i dalje se protive.

Novi zakon (Respect for Marriage Act) ne obavezuje države da legaliziraju istospolne brakove, ali ih obavezuje da ih priznaju ako su sklopljeni u državama u kojima su legalni. 

Ukida se prijašnji zakon kojim se brak definira kao zajednica između muškarca i žene, a države se obvezuju priznati zakonske brakove bez obzira na “spol, rasu, etničku pripadnost ili nacionalno podrijetlo”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/EPA/MICHAEL REYNOLDS