Nakon što su medijske kuće bliske Demokratskoj stranci u SAD-u proglasile pobjedu Joe Bidena na izborima za predsjednika SAD-a, kandidat demokrata održao je govor u kojemu je proglasio pobjedu.

“Ja sam ponosni demokrat, ali vladat ću kao američki predsjednik. Neka ovo mračno doba demonizacije u Americi završi sada i ovdje”, poručio je Biden.

Rekao je da Sjedinjene Države neće dijeliti na crvene i plave, već će biti predsjednik svih Amerikanaca, a za svoj prvi potez najavio je borbu protiv koronavirusa.

“Moji dragi Amerikanci, narod ove države je rekao svoje i donio nam uvjerljivu pobjedu s najviše glasova ikad, čak 74 milijuna. Počašćen sam povjerenjem koje ste mi dali. Bit ću predsjednik koji ne dijeli već ujedinjuje”, rekao je Biden.

Najavio je kako će se potruditi da Amerika bude štovana u cijelom svijetu.

“Večeras ne bih bio ovdje bez ljubavi svoje supruge, djece, unuka i cijele obitelji”, rekao je Biden te zahvalio i izabranoj potpredsjednici Kamali Harris.

Zahvalio je i svima koji su usred pandemije omogućili da se izbori provedu.

“Dajmo jedni drugima priliku, vrijeme je da ponovno slušamo jedne druge. Naše protivnike ne smijemo tretirati kao neprijatelje. Oni nisu naši neprijatelji, oni su Amerikanci. Biblija nam kaže da postoji vrijeme za sve, a sad je vrijeme da zacijelimo”, rekao je Biden.

Trumpovim pristašama poručio je da razumije kako se osjećaju jer je sam “par puta bio neuspješan” i pozvao ih na kraj podjela.

Kazao je kako je vrijeme da se obnovi demokracija te se uhvati u koštac s klimatskim promjenama i pandemijom.

Najavio je i kako će okupiti tim znanstvenika koji će 20. siječnja nakon inauguracije donijeti plan borbe protiv koronavirusa.

“Ja sam ponosni demokrat, ali vladat ću kao američki predsjednik. Neka ovo mračno doba demonizacije u Americi završi sada i ovdje. Vodit ćemo snagom vlastitog primjera. Na orlovim krilima punog srca i s vjerom u Ameriku budimo ujedinjena nacija. Širimo vjeru, neka Bog čuva Ameriku”, rekao je na kraju.

Prije Bidena okupljenima se obratila Kamala Harris. Ako Biden bude izabrani predsjednik, Harris će biti potpredsjednica i prva žena i Afroamerikanka na toj funkciji.

“Američka demokracija nije garantirana, već je snažna koliko smo i mi snažni boriti se za nju. Štititi našu demokraciju nije lako, ali to donosi radost. Mi ljudi možemo izgraditi bolju budućnost. Izabrali ste nadu, istinu, znanost i poštenje. Izabrali ste Joea Bidena za sljedećeg predsjednika SAD-a”, kazala je Harris i zahvalila svima koji su izašli na izbore te posebno onima koji su sudjelovali u brojanju glasova.

Zahvalila je i svim ženama koje su radile na tome da dobiju pravo glasa.

“Možda sam prva žena u uredu Predsjednika, ali neću biti zadnja. Svaka djevojčica koja ovo sad gleda, može vidjeti da je naša zemlja, zemlja mogućnosti”, rekla je.

Najavila je kako je pred njom i Bidenom sada težak posao ujedinjenja zemlje i borbe s pandemijom, prenosi dnevnik.hr.

“Put pred nama neće biti lagan, ali Amerika je spremna, a spremni smo i Joe i ja. Biden će biti vođa kojeg svijet poštuje i predsjednik svih Amerikanaca”, rekla je Harris.

Bidena su o pobjedi su obavijestili unuci.

Njegova najstarija unuka Naomi na Twitteru je objavila fotografiju snimljenu nedugo nakon što je saznao da je izabrani predsjednik.

Aktualni predsjednik Trump ne priznaje procjene i rezultate medijskih kuća – na Twitteru je objavio kako je on pobjednik te je najavio daljnje pravne korake, o čemu će odlučivati sudovi.

Izvor: Sloboda.hr/Dnevnik.hr/Narod.hr