bashar al-assad sirija izbori

Bashar al-Assad ponovo je izabran za predsjednika Sirijske Arapske Republike na sedmogodišnji mandat.

Od još dva predsjednička kandidata; zakonodavca Mahera Abdela Hafiza Hajjara iz Aleppa i zastupnika Abdallaha al-Nurija iz Damaska, Bashar al-Assad je na slobodnim i transparentnim izborima dobio 88.7% glasova te tako ostvario apsolutnu pobjedu u ratom poharanoj Siriji. Nakon što su u srijedu službeno objavljeni rezultati izbora, u Damasku, kao i ostalim gradovima započelo je veliko veselje dok je vojska slavljenički pucala.

Unatoč prosvjedima zapadnih sila koje su neprijateljski raspoložene prema vladajućem sustavu, izbori su održani na cijelom sirijskom teritoriju osim manjih područja koja su pod okupacijom pobunjenika. Odaziv birača bio je 73.4%. Opozicija i SAD provedene izbore okarakterizirali su kao prijevaru, dok je Rusija izbore proglasila legitimnim.

bashar al-assad sirija izbori

Podsjetimo, u Siriji se od proljeća 2011. vodi krvavi građanski rat inspiriran takozvanim arapskim proljećem. Sve je počelo kao serija manjih demonstracija protiv predsjednika Bashara al-Assada nakon čega je došlo do eskalacije sukoba u koji su se uključile radikalne islamističke i terorističke organizacije poput Fatah al-Islama i al-Qaede. Uvidjevši da Assad ima podršku većine sirijskog stanovništva zapadni saveznici kao i Saudijska Arabija počeli su obilno novčano i vojno potpomagati pobunjeničke terorističke skupine. Važno je napomenuti da je Izrael bio direktno uključen u sukob prilikom svojih zračnih napada na Siriju koji su prestali nakon što je Rusija sredinom 2013. sirijsku vojsku opskrbila protuzračnim sustavom S-300. Zapadni saveznici također su nastojali isprovocirati invaziju koja je spriječena odlučnim stavom Rusije, Irana i Kine koji su podržali predsjednika Assada.

Autor: M.R.
Foto: Reuters