austrija njemačka imigranti

Austrija se boji da bi Njemačka uskoro mogla zaustaviti vlakove s izbjeglicama koje svakodnevno stižu u tu zemlju iz Austrije, javlja danas bečki dnevnik Die Presse.

“Pritisak na njemačku kancelarku Angelu Merkel raste i ona taj pritisak prenosi dalje na Austriju”, piše Die Presse navodeći kako su Angela Merkel i njezin austrijski kolega Werner Faymann tijekom vikenda u nekoliko navrata razgovarali o daljnjem postupku prema izbjeglicama s obzirom na to da je krajem prošlog tjedna istekao dogovor o propuštanju izvanrednih vlakova preko austrijsko-njemačke granice.

“Zaustavljanje izvanrednih vlakova, kako tvrdi Faymann, zasad se više ne smatra opcijom. No pitanje je vremena kada će Njemačka upaliti crveno svjetlo ili barem smanjiti broj vlakova koje propušta u zemlju”, piše Die Presse navodeći kako se o pitanju protoka izbjeglica “vode intenzivni razgovori” na relaciji Beč-Berlin.

Kako nadalje navodi ovaj dnevnik, Merkel je od Faymanna zatražila da se izbjeglice više ne dopremaju autobusima do austrijsko-njemačke granice s obzirom na to da je kod prijevoza vlakovima moguća bolja kontrola.

No, kako špekulira Die Presse, Austrija se očito priprema na moguće zatvaranje njemačko-austrijske granice za izbjegličke vlakove. Prema informacijama kojima raspolaže list, austrijski državni koordinator za izbjeglice Christian Konrad već unajmljuje nova skladišta za prinudni smještaj novopridošlih izbjeglica.

Prema informacijama lista, i Slovenija u blizini Šentilja, na austrijsko-slovenskoj granici, gradi tranzitni centar za 8.000 izbjeglica. (Hina)