assad, sirija, vlada

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad u intervjuu za Večernji list progovorio je o odnosu s Hrvatskom i usporedio ga s ratom u Siriji.

Na upit zašto pregovara s predstavnicima oporbe koje čine vahabiti, salafisti i džihadisti, rekao je da su zapadni dužnosnici, pogotovo bivši američki predsjednik Barack Obama, rekli da je umjerena oporba iluzija ili fantazija.

“To su rekli oni koji su poslije podržavali tu oporbu i dali joj lažni umjereni privid. Umjerena oporba ne postoji, postoji samo džihadistička oporba, naravno u iskrivljenom smislu džihada. Ona ne prihvaća ni dijalog ni rješenje, osim putem terorizma”, rekao je Assad.

Prisjetio se posjeta Zagrebu 2009. godine.

“Hrvatski narod je prijateljski narod i naši odnosi traju desetljećima. Govorimo o odnosu koji je trajao generacijama i još uvijek traje. Ne smatramo hrvatski narod odgovornim za pogreške koje su učinile njihove vlade”, rekao je Al-Assad i dodao da je javno mnijenje u Hrvatskoj “bliže razumijevanju onoga što se događa u Siriji nego kod mnogih europskih naroda”.

Tu nije stao.

“Zbog toga bih želio naglasiti da je ono što se dogodilo u vezi s isporukom oružja koje je došlo do terorista bilo jedno od ‘postignuća’ prethodne hrvatske Vlade, možda zbog financijskih ili političkih interesa, možda je to bilo popuštanje pod pritiskom drugih velikih zapadnih sila. Ali, bilo, kako bilo, oni su prodali interese i principe hrvatskog naroda u zamjenu za petrodolare ili za uske interese tih dužnosnika”.

Poslao je poruku sadašnjoj Vladi.

“Kakvo opravdanje ima Vlada da pošalje oružje teroristima u Siriji koje će se koristiti za ubijanje nedužnih Sirijaca? Mislim da nema opravdanja za to i nadamo se da sadašnja Vlada to ne prihvaća”, rekao je Bashar Al-Assad.

Izvor: Sloboda.hr/Večernji list