Hrvatska je napokon dočekala najveće arheološko otkriće u svojoj povijesti koje su hrvatske generacije stoljećima iščekivale. Napokon je pronađena starohrvatska kruna, nazivana još i krunom kralja Zvonimira ili Tomislavovom krunom.

Krunu su jučer pronašli pripadnici Mladeži HČSP-a na zidinama Starog grada Ozlja, dvorca slavnih hrvatskih obitelji Zrinskih i Frankopana, gdje su svratili po povratku prema Zagrebu iz Plitvica s 24. obljetnice “Krvavog Uskrsa”.

– Nakon komemoracije na Plitvicama odlučili smo turistički posjetiti dvorac Zrinskih i Frankopana u Ozlju. Nakon razgledavanja unutrašnjosti Starog grada, pošli smo u obilazak zidina dvorca s vanjske strane uz rijeku Kupu. Zatim smo sjeli uz Kupu te uživali u lijepom vremenu na još ljepšem mjestu – priča nam prvi pronalazitelj Zvonimirove krune Ivan Knežević, inače predsjednik Mladeži HČSP-a Zagrebačke županije.

– Odjednom sam krajičkom uha čuo lagani odron kamenja iz smjera zidina. Ostali nisu ništa čuli, pošto se upravo vodila žustra rasprava o političkoj i geopolitičkoj situaciji hrvatskog plemstva u 17. stoljeću do smaknuća Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Bez neke posebne volje, ne očekujući ništa, ustao sam se i krenuo prema mjestu iz kojeg sam čuo zvuk odrona.

– Prišavši zidinama, primijetio sam odronjeno kamenje. Na prvi pogled činilo se kako je riječ samo o običnom kamenju, no onda sam primijetio da nešto doslovno ‘blista’ u travi. Imao sam što vidjeti – prava pravcata kraljevska kruna! – prepričava nam Ivan.

– Odmah sam pohitao prema svojim stranačkim kolegama, prekinuo ih u njihovoj raspravi, te im pokazao što sam pronašao. “Pa ovo je replika krune kralja Zvonimira, i to odlična replika. Odakle ti?” – upitao me kolega Domagoj Koružnjak. Odveo sam sve prisutne na mjesto odrona, a onda je kolega Frano Čirko ushićeno počeo vikati: “Pa ovo nije replika! Ovo nije replika! Kumičić je bio u pravu – hrvatska kruna bila je zazidana u zidinama ozaljskog Starog grada”. Frano je inače strastveni obožavatelj romana Eugena Kumičića, a Kumičićevo najpoznatije djelo “Urota Zrinsko-Frankopanska” Franino je omiljeno književno djelo. U tom se djelu opisuje kako su Zrinski i Frankopani starohrvatsku krunu zazidali u zidine svog Starog grada u Ozlju – otkriva Ivan.

Pošto nisu mogli biti sigurni radi li se zaista o Zvonimirovoj kruni, te znajući od kakvog bi značaja moglo biti ovo otkriće, Mladež HČSP-a žurno se uputila prema Zagrebu u Institut za arheologiju. Stručnjaci su nakon višesatnog istraživanja utvrdili kako se zaista radi o kruni kralja Zvonimira.

Mladež HČSP-a nije prihvatila ponuđenu novčanu naknadu za pronalazak krune, te su ju sa zadovoljstvom predali u ruke Republici Hrvatskoj svjesni koliku povijesnu važnost ta kruna nosi sa sobom.

Kako doznajemo, kruna će još neko vrijeme ostati na istraživanju u Institutu za arheologiju nakon čega će vrlo vjerojatno biti izložena u Hrvatskom saboru.

Ono što je najzanimljivije, priča o Zvonimirovoj kruni zazidanoj u zidinama Starog grada u Ozlju zaista se spominje u romanu pravaškog književnika Eugena Kumičića “Urota Zrinsko-Frankopanska”. Ulomak iz knjige gdje se spominje kruna prenosimo u cijelosti:

[quote]— A znaš li ti, Frane, kakva ih je bila spopala trzavica kad je pred trideset godina puknuo glas da se našla u jednom zidu ovoga grada hrvatska kraljevska kruna, sva nakićena najdražim kamenjem? — snizi glas Malenić.
— Čuo sam o tome…
— Moj je otac vidio krunu…
— Gdje je sada kruna? — uhvati naglo Berislavić za ruku Malenića.
— Ja mislim da to znaju samo Zrinjski i Frankopani. Dok bude njih, hrvatska kraljevska kruna neće se izgubiti…
— Dok bude njih!?… Prođi se ludosti kad nisi lud, zlo te smelo i sa mnom zajedno! Što bi Hrvatska da izginu Zrinjski i Frankopani?
— Što bi Hrvatska?… — stane Malenić u hodu i zamisli se.
— Tako ti oba svijeta, nemoj odgovoriti na moje pitanje! — uzruja se Berislavić. Nakon šutnje dometne: — Dao bih svoju desnicu da mogu vidjeti samo jednom hrvatsku krunu! Ti, dakle, ne znaš gdje je?…
Malenić mu vrgnu ruku na rame i prošapta:
— Ne znam, ali čuj što mi je kazao moj pokojni otac. Frane, ti dršćeš?…
— Kaži, kaži…
— Moj je otac govorio da je kruna u čvrstoj željeznoj posudi, pa zazidana u onom debelom zidu na desnoj strani dvora kad gledaš dvor od istoka, dakle nad Kupom, a na prvom katu, u onoj dvorani gdje obično piše knez Petar. Tako mi moje sreće, to ti je živa istina kao što se sad očima gledamo![/quote]

*Vijest je donesena u kontekstu 1. travnja – Međunarodnog dana zbijanja šala.