Uoči današnje rasprave o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije Europske mije EUMAM, oporba se u utorak i dalje protivi Vladinom prijedlogu. Dio smatra da je prijedlog protuustavan, dio predlaže kompromisna rješenja, dok ostatak kaže da neće sudjelovati u takvim raspravama.

Iz HDZ-a poručuju da oporba svojim izmotavanjem zauzima rusku stranu u sukobu: „Očito je da oporba pokušavanjem izmotavanja kako je ovakav prijedlog protuustavan, staje na stranu Ruske Federacije, ne želeći se uključiti u jasnu, nedvosmislenu pomoć Hrvatske Ukrajini, koja je žrtva ruske agresije“, rekao je novinarima Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a.

Hrvatski sabor u utorak je, prije početka glasanja o proračunu za 2023. godinu, odbio prijedlog zastupnika Franka Vidovića (Socijaldemokrati) i Arsena Bauka (SDP) da se na dnevni red ne uvrsti rasprava o obuci ukrajinskih vojnika, o čemu bi parlament trebao raspravljati sutra.

Sa 77 glasova zastupnici vladajuće većine odbili su pisani prigovor dvojice zastupnika na dopunu dnevnog reda Sabora točkom „Prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika OSRH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini “EU MILITARY ASSISTANCE MISSION – UKRAINE”.

Nas zanima vaše mišljenje. U anketi vas pitamo: “Treba li Republika Hrvatska obučavati ukrajinske vojnike?”

Quiz maker

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) ponovio je da su protiv obuke ukrajinske vojske na području Hrvatske. Smatraju da se državu i građane izlaže “dodatnoj nesigurnosti i potencijalnim sukobima”, no, kaže da Ukrajini treba pomoći na svaki mogući humanitarni način.

Nino Raspudić (Most) izjavio je da su ‘prisegnuli na hrvatski Ustav, a ne na briselsku karijeru Andreja Plenkovića’ i da ne žele sudjelovati u gaženju hrvatskog Ustava.

Kaže da su se premijer Plenković i ministar Grlić Radman ” naobećavali neovlašteno u Bruxellesu i ušli u nešto za što su se trebali konzultirati s predsjednikom države po Ustavu”.

“Ova situacija nema nikakve veze sa Saborom niti bi trebala dolaziti u Sabor i mi ne želimo sudjelovati u Plenkovićevoj farsi u kojoj se pokušava izvući iz nečega u što se sam uvalio”, rezolutan je Raspudić.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ EPA/OLEG PETRASYUK