mike pence, američki potpredsjednikFoto: ap

„Marš za život“ kojim se u Americi želi stvoriti platforma na kojoj će se svjedočiti o ljepoti života i ljudskog dostojanstva, te se boriti za prava nerođenog djeteta, održan u Washingtonu, okupio je nekoliko stotina tisuća ljudi.

Donald Trump podržao je događanje, a američki potpredsjednik Mike Pence, koji je sudjelovao u 44. po redu „Maršu za život“, tom je prilikom održao povijesni govor, kojeg prenosimo u cijelosti:

“Prije više od 240 godina, naši osnivači napisali su riječi koje odjekuju stoljećima.

Oni su proglasili istine da smo stvoreni od Stvoritelja sa neotuđivim pravima, a među njima su život, sloboda i potraga za srećom.

Prije 44 godine naš Vrhovni sud, time je idealima, okrenuo leđa. Ali zadnje tri generacije to su promijenile i sada zbog svih vas i mnogo tisuća drugih koji stoje u ovakvim marševima diljem zemlje, život u Americi opet pobjeđuje.

Izbori su pokazali da se izabrana većina kao i Kongres SAD-a, opredijelio ZA – život. Vidljivo je to i u povijesnom izboru predsjednika Donalda Trumpa, koji se zalaže za snažniju i prosperitetnu Ameriku, a koji i sam ponosno kaže da se zalaže za pravo na život.

Predsjednik Trump zaista me zamolio da budum danas ovdje s vama. Zamolio me da vam zahvalim na podršci, na vašem zalaganju za život i na vašem suosjećanju za svu djecu i žene u Americi.

Prije tjedan dana na stubištu Capitola vidjeli smo inauguraciju 45. predsjednika SAD-a. Iz prve ruke mogu vam reći da je naš predsjednik čovjek sa širokim ramenima i velikim srcem. Njegova vizija, energija, optimizam su bezgranični i znam da će Amerika ponovo biti velika.

Od prvog dana od kako je izabran drži se obećanja dana amerčkom narodu. To je razlog zašto se u ponedjeljak predsjednik Trump oglasio u vezi politike policije Mexico Cityja: kako bi spriječio da stranci financiraju organizacije koje promiču i obavljaju pobačaje diljem zemlje.

Administracija će raditi sa članovima Kongresa na tome da se sredstva poreznih obveznika namijenjena abortusu, preusmjere za zdravstvene usluge ženama diljem Amerike.

I to je razlog zašto će predsjednik Trump idući tjedan objaviti kandidate Vrhovng suda koji će provoditi bogomdane slobode sadržane u našem Ustavu i tradiciji.

Život pobjeđuje u Americi i danas slavimo taj napredak.

Dugo sam vjerovao da se društvo može suditi po tome koliko nam je stalo za najugroženije, stare, nemoćne, invalide i nerođene. Mi smo došli do tog povijesnog trenutka. I moramo ispuniti ovaj trenutak s poštovanjem i suosjećanjem za svakog Amerikanca.

Život pobjeđuje u Americi iz više razloga.

Život pobjeđuje zbog stalnog napretka znanosti. Život pobjeđuje zbog darežljivosti milijuna obitelji koje posvajaju djecu i otvaraju svoja srca i domove za djecu u potrebi. Život je ljubazan preko samilosti skrbnika i dobrotvoraca u centrima i vjerskim organizacijama diljem zemlje koje pomažu ženama u trudnoćama. Život je pobijedio kroz tihe savjete između majke i kćeri, bake i unuke, među prijateljima preko kuhinjskih stolova i uz kavu na sveučilištima. Istina je što su rekli. Sućut je prevladavanje praktičnosti. A nada je pobijedila očaj. Jednom riječju, život je pobijedio u Americi zbog svih vas. Kao što je pisano neka vaša blagost bude vidljiva svima.

Neka ovaj pokret bude za ljubav, ne gnjev. Neka ovaj pokret bude poznat po suosjećanju, ne sukobu. Kada je riječ o pitanjima srca ne postoji ništa snažnije od nježnosti. Vjerujem da ćemo i dalje osvajati srca i umove generacija, ako naša srca imaju samilosti prema mladim majkama i njihovoj nerođenoj djeci. Ako svatko od nas učini sve što može kako bi im pošli u susret sa velikodušnoću, ne osudom.

Kako bi liječili našu zemlju i vratili kulturu života, moramo i dalje biti pokret koji obuhvaća sve, koji brine za sve i pokazuje poštovanje, dostojanstvo i vrijednost svake osobe.

Riječi našeg trećeg predsjednika Jeffersona Memoriala, koji nas je tako davno opominjao, moramo imati na umu: Da nam je Bog dao život i slobodu.

U ime predsjednika SAD-a i moje obitelji zahvaljujemo što podržavaš život. Zahvaljujemo vam na suosjećanju, na ljubavi za žene i djecu u Americi. I budite sigurni da zajedno s vama nećemo posustati i nećemo stati dok se ne obnovi kultura života u Americi za nas i buduće naraštaje.

Hvala vam i Bog vas blagoslovio. I Bog blagoslovio SAD.”


Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr