blackwater

Plaćenici američke tvrtke “Blackwater” pomogli su ukrajinskoj vojsci da preuzme kontrolu nad aerodromom u Kramatorsku, na istoku Ukrajine, priopćio je telefonom za RIA “Novosti” predstavnik lokalnih snaga samoobrane.

Ovu vijest potvrdio je i predstavnik za medije Bijele kuće Jay Carney. “Sjedinjene Države taktički su podržale akciju ukrajinske vojske na istoku zemlje. To nije bila priželjkivana opcija, ali je bila nužna, jer je Vlada Ukrajine bila primorana odgovoriti na stanje koje je postalo neodrživo”, objasnio je Carney.

U prvoj akciji ukrajinske vojske protiv proruskih demonstranata na istoku zemlje zauzeta je mala zračna luka, koja je bila pod kontrolom snaga za samoobranu Dombasa, a trupe su ušle i u grad Slavjansk.

“Vlada Ukrajine morala je reagirati, jer je odgovorna za očuvanje reda i mira u cijeloj zemlji”, rekao je Carney i dodao da SAD i dalje ulaže ekonomske i diplomatske napore kako bi se smanjile tenzije između Ukrajine i Rusije.

Prema riječima drugog predstavnika lokalne narodne policije, broj žrtava napada ukrajinske vojske na zračnu luku je mnogo veći od onoga što javljaju mediji.

“Ne znam točan broj, ali ima mnogo više poginulih i ranjenih nego što javljate. Riskiram da me lociraju. Telefoni u Kramatorsku ne funkcioniraju. Ali prema posljednjim informacijama, broj žrtava je veći”, rekao je neimenovani predstavnik lokalne narodne policije.

Ukrajinska agencija UNN navodi da je u borbama poginulo više desetaka ljudi.

Autor: Sloboda.hr