aleksićFoto: HRT

Udruga Franak u posjedu je više prvostupanjskih presuda za preplaćene kamate u kojima se polako, ali sigurno, stvara prvostupanjska relevantna sudska praksa kojom se ne prihvaćaju prigovori zastare od strane banaka. Čeka se još i pravomoćna potvrda takvih prvostupanjskih presuda, o čemu jena HRT-u govorio Goran Aleksić.

“Presude potvrđuju da su naša dosadašnja mišljenja bila u skladu s mišljenjima sudaca”, naglasio je saborski zastupnik Aleksić. Odluke su donesene po cijeloj Hrvatskoj. Banke se s jedne strane pozivaju na europsko pravo, a s druge strane idu u arbitražni centar Washington, koji prema mišljenju EU-a ne radi u skladu s europskim pravom.

“Ljudi s kreditima u francima dovedeni su u neravnopravan i dužničko ovisan položaj u odnosu na kreditne institucije. Ljudima koji su konvertirali kredite to je dovedeno gotovo u normalu, ali svi neka pričekaju presudu Vrhovnog suda, prije nje ni bih im savjetovao da idu a sud”, rekao je. “Sud je utvrdio da su osporavani zakoni o potrošačkom kreditiranju i kreditnim institucijama bili nužni kao jednokratne mjere zakonodavca za ostvarivanje legitimnih ciljeva koji su se s njima željeli postići. Kasno je bilo za one koji su već otplatili kredite, ali mogu i privatnim sudskim procesima tražiti svoj preplaćeni novac”, zaključio je Aleksić.

“Prije svega regulator odnosno HNB kriv je za nepoštovanje ugovornih odredaba, naglasio je. Banke manipuliraju kamatnim stopama u oko 200 tisuća kredita, nanesena je velika šteta koja se može riješiti samo donošenjem zakona, poručio je. Informirajte se u u Udruzi o vašim pravima prije pokretanja sudskog procesa”, naglasio je.

Izvor: Sloboda.hr/HRT