aleksandar stanković

Tema emisije Kontekst na Al Jazeera Balkans bila je novinarstvo u Srbiji i Hrvatskoj. Gosti su bili Brankica Stanković, urednica i voditeljica emisije Insider B92 poznata po istraživačkom novinarstvu i razotkrivanju korupcije i zloupotreba položaja svih političkih opcija u Srbiji koja već godinama živi uz policijsku pratnju te Aleksandar Stanković, urednik i voditelj emisije “Nedjeljom u 2”. Evo što je Stanković rekao:

O statusu novinarstva u Hrvatskoj:

Da vam pravo kažem, mislim da situacija nije ništa drugačija u novinarstvu nego prije 5 ili 10 godina. U Hrvatskim medijima ima malo novinara priliku da radi neovisno – ovisni su ekonomski, od oglašivača ili od politike. Ja imam povlasticu da radim u javnom mediju, koji se financira novcem građana, pa ne moram biti odgovoran Todoriću ili Miškoviću,dobro, Miškovića nema u Hrvatskoj, ali imamo Todorića – ali mnogi drugi nemaju tu povlasticu i moraju, ono što se kaže, vezati konja gdje ti gazda kaže.

O tome koliko je u hrvatskim medijima prisutan govor mržnje i da li se govor mržnje istažuje, sanckionira

Ništa se ne istražuje, ovaj slučaj koji ste spomenuli (emisija Marka Juriča na Z1) je iznimka koja potvrđuje pravilo. Najnovija je informacija da će ta emisija na Z1, što je meni vrlo drago, izgubiti koncesiju na 3 dana. U Hrvatskoj ima desetak proustaških medija koji lišo prolaze ispod radara i šire mržnju.

Zašto prolaze ispod radara? Pa, evo zašto – jedno istraživanje od prije 5 mjeseci pokazalo je da najveći dio maturanata u Hrvatskoj misli da Nezavisna Država Hrvatska nije bila ustaška tvorevina, maturanti smatraju da je homoseksualizam bolest. Dakle, meni s obzirom na to nije čudno što s događa – premda bi pravna država trebala funkcionirala. To najbolje ilustrira odnos tihe većine prema problemima o kojima sam govorio.

O tome kako je bilo raditi kao novinar kroz posljednja desetljeća, jesu li se mehanizmi pritisaka promijenili

Ja mogu suditi po sebi, tu najbolje poznajem tematiku: Mislim da je najgore bilo što se tiče medija za vrijeme Ive Sanadera koji se na fin i smiren način obračunavao s medijima – medije koje nije mogao kontrolirati je kupovao novcem i u to je vrijeme bila na HRT-u garnitura koja je radila sve što je Ivo tražio. Ja sam imao sreću da je tada već moja emisija bila toliko poznata da bi je bilo teško ukinuti. Ne znam koliko ste upoznati sa situacijom u Hrvatskoj – HRT se financira 92% novcem poreznih obveznika, mi zaradimo oko 10-11 milijuna mjesečno i uvijek kad imamo kolegije, ja uvijek kažem kolegama, mi smo odgovorni građanima, imamo te novce da budemo neovisni.Mislim da su pritisci nekada bili veći nego danas…

Danas je što se tiče HRT-a tako, da ima manje pritisaka, ali gledajući globalno situacija je lošija nego prije 10-15 godina u drugim medijima. Danas u hrvatskom novinarstvu 50-60% novinara radi bez ugovora, ili s ugovorima na određeno vrijeme, poslodavac ih može baciti na cestu kad hoće, a to smo si krivi i mi novinari, jer nismo solidarni. Postoje mediji koji se tome na neki način suprostavljaju, ali u gro medija gdje rade novinari, sitaucija je tragična.

O gostovanju Milanovića u Nedjeljom u 2 i kritikama

Ja sam prije 5 dana radio intervju sa Zoranom Milanovć i ne sjećam se da sam u proteklih 10 godina doživio takvu lavinu kritiku. To je bio oštar intervju. Našao sam neke njegove stare izjave, suočio ga sa nekim izjavama i inzistirao na odgovorima. U većem dijelu hrvtske javnosti to je okarakterizirano kao nepotrebno, kao neko iživljavanje. Premijru je trebalo 4 godine da dođe u moju emisiju. Tomislav Karamarko još nikad nije bio gost u mojoj emisiji. Zašto? Jer se boji neugodnih pitanja, jedno od njih je pitanje o tome da je bio 4 godine zastupnik u hrvatskom parlamentu, a 5 puta se javio za riječ.

O tezi da novinari ne mogu biti politički korektni i da u autorske emisije unose i svoju ideologiju, o kritikama na svoj račun

Ja sam za argumentiranu kritiku. Ne mislim da novinari ne trebaju skrivati svoja svjetonazorska stajališa, na primjer da podržavam gay populaciju i da oni imaju pravo na bračnu zajednicu. Ili da se zalažem za prava manjina. Takva stajališta – kad god imam priliku, kad je netko ugrožen, ja ću izražavati svoje mišljenje…

O tome koji sugovornik nikad nije želio doći u njegovu emisiju, a rado bi ga imao kao gosta

Nemam veliku želju da dođe Tomislav Karamarko, moje uredništvo traži da radim političke emisije, ja bih puno radije razgovarao sa ljudima od kojih mogu nešto naučiti, kojima se mogu diviti. Žao mi je da nisam napravio intervju sa Arsenom Dedićem, rado bih da mi gost bude Rade Šerbeđija ili Đorđe Balašević. Rade Šerbedžija mi ne želi doći jer kaže da bi morao otvarati previše ratnih rana između njega i hrvatske javnosti za koje misli da su zarasle, Đorđe Balašević mi isto ne želi doći…

Emisiju pogledajte ovdje:

Izvor: Sloboda.hr/Al Jazeera Balkans/narod.hr