kisa u italiji

Ciklona koja se trenutačno premješta preko naših područja tijekom vikenda je prešla iznad Italije gdje je u južnoj pokrajini Apuliji istresla obilne kiše pa i tuču te potopila gradić Acquaviva delle Fonti nedaleko od Barija.

Prognostičari kažu da je topao i vlažan zrak sa Sredozemlja naišao na uvjete pogodne za razvoj nevremena tako da je veći dio svojeg tereta ostavio u susjednoj zemlji. Fronta koja je do nas stigla oslabljena u proteklim je satima uzrokovala grmljavinu i pljuskove, a mjestimično i tuču u zapadnim dijelovima Hrvatske uz granicu sa Slovenijom.

Olujno nevrijeme s tučom koje je oko podneva zahvatilo Zagreb poplavilo je niz podruma te srušilo brojna stabla tako da su vatrogasci imali pune ruke posla. Neki građani javljaju i da su im krovovi počeli puštati. Na sreću, današnji se poremećaj preko naših krajeva premještao uobičajeno brzo i oslabljen, tako da oborine koje su pale, iako su mjestimično i nakratko djelovale zastrašujuće, zapravo nisu bile ni približno tako obilne kao prošlotjedne pa nisu mogle ozbiljnije pogoršati tešku situaciju u Slavoniji. Unatoč tome teško je oteti se dojmu da se najave klimatologa kako će vrijeme u skoroj budućnosti postajati sve ekstremnije već itekako obistinjuju u Hrvatskoj.

Izvor: tportal