androidFoto: AFP

Iako maliciozni programi na pametnim telefonima nisu toliko rašireni kao na osobnim računalima, u posljednje vrijeme sve češće čitamo o opasnostima koje prijete korisnicima mobilnih uređaja koje pokreće Googleov Android.

Prošlog tjedna tako je otkriven ‘Gooligan’, malware koji je zarazio najmanje 1,3 milijuna smartphonea s Androidom, a iako se čini da za same korisnike nije opasan jer mu je primaran cilj zarada od oglašavanja, jednom kada je instaliran na telefon, ovaj maliciozni program ima pristup brojnim korisničkim podacima koji bi se mogli iskoristiti za brojne druge prijevare i napade. Gooligan, srećom, nije dostupan na službenoj trgovini aplikacija Google Play, već se može ‘pokupiti’ na nekoj od brojnih neslužbenih trgovina aplikacijama i upravo tu leži najveća opasnost za korisnike jer je, kako napominju na Wiredu, kriminalcima i hakerima jednostavno u neku aplikaciju ubaciti i zamaskirati malware i onda je objaviti na takvim neslužbenim trgovinama. S obzirom da za takve aplikacije često nema nikakve sigurnosne provjere, korisnici nisu svjesni da na svoje telefone preuzimaju opasne programe, a takve aplikacije često će raditi ‘normalno’, dok će u pozadini krasti osobne podatke, nakon nekog vremena mogu zaključati telefon i tražiti otkupninu za otključavanje i slično.

Ako ste vlasnik Andorida i želite izbjeći ovakve probleme, onda nikada nemojte skidati aplikacije s takvih neslužbenih online trgovina i downloadajte ih isključivo putem Googleovog Play Storea. Ako aplikacije skidate s neslužbenih online trgovina, ne samo da nećete dobiti najkvalitetnije aplikacije, već bi mogli ostati bez novca i netko bi se mogao dokopati vaših privatnih informacija, komentirao je opasnost od korištenja sumnjivih online trgovina aplikacijama za Android Dan Wiley iz sigurnosne kompanije Check Point. Također, on preporučuje pretraživanje aplikacija direktno unutar Play Storea, a ne klikanje na linkova iz mailova ili s internetskih stranica jer vas ti linkovi mogu odvesti na opasne stranice, a ne u službenu trgovinu aplikacijama. Naravno, niti download isključivo putem Play Storea nije garancija stopostotne sigurnosti jer, usprkos pažljivom skeniranju i provjeri, uvijek postoji mogućnost da neka opasna aplikacija ipak završi u ovoj trgovini – u tom slučaju Googleovci se oslanjaju i na same korisnike koji takve aplikacije mogu prijaviti, odnosno ostaviti negativne komentare/recenzije kako bi upozorili ostale korisnike Androida.

Još jedan od velikih problema s Androidom jest fragmentacija i veliki broj verzija ovog operativnog sustava koje se i dalje koriste – skoro polovica Androida i dalje radi na verzijama 4.4 (koja je predstavljena prije tri godine) i starijima te su ti uređaji u opasnosti jer hakeri mogu godinama iskorištavati propuste u tim verzijama, s obzirom da oni često popravljeni samo u novijim verzijama – upravo su tu činjenicu iskoristili autori Gooligana koji je napao samo telefone sa starijim verzijama ovog operativnog sustava.

Izvor: Sloboda.hr/Dnevnik.hr/Wired.com