banke osobni podaci

Posljednjih mjeseci poslovne banke od klijenata traže dodatne osobne podatke. Kažu da samo poštuju zakone o borbi protiv terorizma, pranja novca i utaje poreza. Ako se klijenti usprotive, nerijetko dobiju i odgovor da je moguć raskid ugovora s bankom. Međutim, u Agenciji za zaštitu osobnih podataka smatraju da banke krše zakon.

Što ćemo reći o sebi i svojoj obitelji, ne ovisi uvijek samo o nama. U Agenciji za zaštitu osobnih podataka kažu – obrasci u bankama od nas traže podatke koje ne bismo trebali davati. Broj mobilnog telefona, broj telefona na poslu, uzdržavani članovi obitelji…

Banke takvim i sličnim pitanjima te nejasnim razdvajanjem obveznih od dobrovoljnih podataka, kažu u Agenciji, krše Zakon o zaštiti osobnih podataka.

“Smatramo da u ovoj situaciji do koje je došlo banke nisu dovoljno jasno informirale građane, odnosno da su građani uznemireni upravo iz tog razloga jer se prikuplja puno veći opseg podataka od onih koji je propisan zakonom o sprečavanju pranja novca”, kaže Branka Bet-Radelić, načelnica Agencije za zaštitu osobnih podataka.

U bankama odgovaraju da oni samo slijede propisane hrvatske zakone.

Izvor: HRT