girl lying on the grass and reading a book

Pokušavate li izgubiti kilograme, nemojte si umisliti kako je hrana vaš neprijatelj. Naprotiv, odabirom pravih namirnica izgubit ćete više kilograma nego li gladujući i brojeći kalorije.

Donosimo vam sedam namirnica koje efikasno otapaju masnoću:

1. Zob

Čekajte malo, zar zob nije ugljikohidrat? Je, ali zob je cjelovita žitarica, što bi značilo da ima moć stvaranja osjećaja sitosti.

Isto tako zob sadrži topiva vlakna koja snižavaju kolesterol i masnoću u krvi. Sporo se probavlja tako da ne povisuje šećer, te stvara dugotrajni osjećaj sitosti.

2. Jaje

Nutricionisti već godinama pokušavaju vratiti reputaciju ovoj namirnici. Jaja su koncentrirani oblik životinjskih proteina, ali bez masnoće koju sadrži primjerice meso.

Istraživanja su pokazala kako jedno jaje kao dodatak ili zamjena tostu i žitaricama za doručak, omogućuju gubitak više kilograma nego obrok sačinjen od ugljikohidrata.

3. Mlijeko

“Jedno jaje kao dodatak ili zamjena tostu i žitaricama za doručak, omogućuju gubitak više kilograma nego obrok sačinjen od ugljikohidrata”

Dokazano je da kombinacija kalcija, vitamina D i proteina koje sadrži mlijeko s malom količinom masnoće te nemasni jogurt potiču topljenje kilograma, prilikom čega se zadržava mišićna masa.

4. Jabuka

Brojne studije su pokazale kako jabuka pola sata prije obroka smanjuje unos kalorija jer vlakna koja sadrži daju osjećaj sitosti što znači da će te manje i pojesti. No jabuka ima i drugih prednosti.

Djelujući kao antioksidans sprečava poremećaje u metabolizmu kao što su visoki tlak i povišen kolesterol.

Jednako tako, jabuka sadrži pektin koji se veže s vodom te tako smanjuje količinu masnoće koju tijelo apsorbira.

5. Crveno meso

Vjerojatno ne možete zamisli crveno meso kao dijetalnu hranu, ali istraživanja provedena na ženama koje su jele crveno meso pokazala su kako su one izgubile više kilograma nego žene koje ga nisu jele.

Razlog tome je velika količina proteina u njemu sadržana koji pomažu u održavanju mišićne mase koju, naravno, i vi trebate održavati vježbanjem.

6. Cimet

Ovaj jednostavan i podcijenjen začin ima toliku snagu da razgrađuje šećer. Konzumiranjem ¼ do dvije žličice cimeta svaki dan možete sniziti šećer u krvi i kolesterol za čak 10 do 20 posto.

Unesite ovaj začin u bilo kojem obroku. Posipajte ga po žitaricama, stavite ga u čaj ili kavu i pomoći će te organizmu da se riješi šećera.

7. Badem

Prva pomisao na orašaste plodove jest da su masni i da debljaju.

Orasi, kesteni, bademi, kikiriki, lješnjaci, pistacijo jesu kalorični, ali isto tako vrlo hranjivi i efektni u borbi protiv kolesterola i triglicerida, ali i daju puno energije.

Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: simplyrealmoms.com