Prije tri dana ukrajinska tajna služba (SBU) razotkrila je organizatore “Federativne republike Ukrajine”. Naime, otkrivena je mreža ruskih sabotera koja je u Ukrajini planirala provoditi subverzivne aktivnosti. Cilj im je bio podijeliti državu i stvoriti novu “narodnu republiku”, koja bi uključivala Lavovsku, Ivano-Frankivsku, Ternopilsku, Zakarpatsku i Černivecku oblast na zapadu zemlje. 

Nedavno se pokazalo da ruski predsjednik Vladimir Putin računa na takve agente i njihove subverzivne aktivnosti u Ukrajini. To i nije čudno s obzirom na izdašna sredstva koja su izdvajana za prorusku propagandu i stvaranje takozvane “pete kolone” u Ukrajini. Sada je šef Ruske Federacije odlučio saznati na što je sve potrošen novac jer Ukrajinci rusku vojsku ne dočekuju s cvijećem nego s oružjem i spremnošću da brane svoju domovinu do pobjede.

Ukrajinska obavještajna služba izvijestila je UNIAN (Ukrajinska nezavisna informativna agencija) da je Putin dao neobičan nalog Dmitriju Šalkovu, šefu odjela za kontrolu i reviziju Predsjedničke administracije, Aleksandru Bastrykinu, šefu Istražnog odbora Ruske Federacije, Igoru Krasnovu, glavnom tužitelju, i Sergeju Koroljevu, prvome zamjeniku ravnatelja FSB-a. Predsjednik Ruske Federacije izdao je nalog da se sazna kamo su usmjerena sredstva koja su dodijeljena za subverzivne aktivnosti u Ukrajini od 2014. do 2022. godine.

Za pronevjeru sredstava osumnjičeni su bivši Putinov glavni savjetnik Vladislav Surkov, bivši načelnik odjela za kulturne i društvene veze sa susjednim zemljama general Vladimir Černov, njegov nasljednik na toj dužnosti Igor Maslov, načelnik 5. uprave FSB-a general Sergej Beseda, načelnik Rossotrudničestva Jevgenij Primakov, bivši voditelji ukrajinskog odjela pri Ministarstvu gospodarskog razvitka Mihail Babič i Jana Lantratova, sadašnji ministar vanjskih poslova nepriznate pro-ruske republike Abhazije Inal Ardzinba, i drugi.

Prema ukrajinskim obavještajnim podatcima, spomenute osobe ukrale su oko 5 milijardi dolara. Putin je vjerovao da je taj novac usmjeren na propagandu, agitacijske aktivnosti, agente među nacionalističkim organizacijama, mrežu aktivista, itd. Međutim, punih osam godina predsjednik Ruske Federacije bio je obasipan dezinformacijama, a novci su jednostavno “strpani u džep”. Očekivao je da će u Ukrajini ruska vojska dobiti moćnu potporu, no u stvarnosti se pokazalo da je situacija suprotna. Istraga koju je pokrenuo ruski predsjednik trebala bi biti poziv na buđenje Viktora Medvedčuka. Taj je pro-ruski oligarh u Ukrajini za iste svrhe potrošio oko milijardu dolara.

Izvor: Sloboda.hr/UNIAN