masovna pucnjava amerika sad

Dvoje napadača ubijeno je u razmjeni vatre s policijom, nakon višesatne potjere koja je pokrenuta nakon što je u Centru za osobe s teškoćama u razvoju ubijeno 14 osoba.

Nakon pokolja u Centru u San Bernardinu, FBI i dalje traga za potencijalnim pomagačima pa je provedena racija u nekoliko stanova u Renlandsu, gdje je policija dobila dojavu vezanu uz pokolj.

Američka policija objavila je identitete napadača iz San Bernardina. Radi se o 28-godišnjem muškarcu Syedu Farooku te njegovoj pomagačici Tashfeen Malik. Zasad nije poznato u kakvom su točno odnosu bili, ali policija tvrdi da su bili u ljubavnoj vezi, ili suprug i supruga. Nedavno su dobili dijete, a oboje su arapskog podrijetla.

“Prema onome što smo vidjeli, prema tome kako su bili naoružani, možemo zaključiti da su duže planirali ovaj napad”, kazali su iz policije.

Farook je bio istražitelj u okružnom Zavodu za zdravstvo. Prije napada bio je na zabavi u jednom lokalnom zdravstvenom centru, a uoči napada je samo naglo otišao sa zabave, kazali su izvori bliski istrazi za CNN. Njegova obitelj nije ga vidjela niti se čula s njim u posljednjih 24 sata.

Njegov šogor Farhan Khan kazao je da je posljednji put s njim pričao prije tjedan dana. “Zaista ne znam zašto bi učinio ovako nešto. Zaista ne znam. U šoku sam. Nemam riječi kojima bi opisao koliko sam tužan i očajan”, kazao je za CNN.

Inače, masovna pucnjava u San Bernardinu je 355. takav slučaj ove godine u Sjedinjenim Državama, prema Reditt-ovom Mass Shooting Trackeru. Masovnom pucnjavom smatra se svaki incident u kojem su ukupno ubijene ili ozlijeđene najmanje 4 osobe, uključujući i napadačem piše Washington Post.

Izvor: Index.hr