Charlie Hebdo

Dvanaestero je ubijenih u terorističkom napadu kalašnjikovom na redakciju satiričnog tjednika Charlie Hebdo u centru Pariza, potvrdila je to Agnes Thibault-Lecuivre glasnogovornica francuskog državnog odvjetništva, a prenosi Associated Press.

Muškarci odjeveni u crno s kapuljačama na glavama ušli su u redakciju i počeli pucati iz kalašnjikova, rekao je svjedok Benoit Bringer.

Oko 11.30 sati na profilu tjednika na Twitteru objavljena je karikatura vođe Islamske države Abua Bakra al-Baghdadija. Zasad nije poznato je li napad povezan s tom objavom ili prijašnjim kontroverznim izdanjima tog lista.

Charlie Hebdo, koji izlazi svake srijede, postao je poznat u svijetu nakon objave karikatura s islamskim prorokom Muhamedom, između ostalog 2012. godine, kada su karikature objavljene kao reakcija na nasilje nakon prikazivanja filma “Nevinost muslimana”, zbog čega se tjednik našao pod snažnom zaštitom zbog mogućih napada. Nakon objave karikature Muhameda 2011. godine na redakciju je bio izvršen bombaški napad, podsjetio je Večernji.

Pariz je nakon napada objavio najvišu razinu opasnosti od terorizma.

Na mjesto događaja stigao je francuski predsjednik Francois Hollande, koji je rekao da je kritično ozlijeđeno četvero ljudi, ali i da ih je više od 40 spašeno, te da će broj žrtava vjerojatno rasti. Hollande je rekao da nitko ne može napadati slobodu, da je riječ o barbarskom činu te da će napadači biti kažnjeni.

Hollande je dodao i da je nesumljivo riječ o ”terorističkom činu” te kako su u posljednje vrijeme francuske vlasti spriječile nekoliko planiranih terorističkih napada. Kazao je da će učiniti sve da se napadači pronađu i kazne.

Bijela kuća najsnažnije osuđuje ovaj napad, rekao je glasnogovornik Josh Earnest dodajući kako je SAD spreman blisko surađivati s Francuskom u istrazi ovog napada.

Oštru osudu napada uputio je i britanski premijer David Cameron: “Ubojstva u Parizu su gnjusna. Podupiremo Francuze u borbi protiv terorizma i u obrani slobode medija”.